Simplecut

← Natrag

Prvi projekt u nizu od 20 je ovaj mali rezač stiropora. Zašto, pitate se, netko u eri 3d printera radi styrocutter? I za koga? Odgovor je jednostavan. Treba početi s osnovama. A kako već neko vrijeme radimo na fakultetu FGAG u Splitu upravo na predmetu Osnove projektiranja, uvidjeli smo potrebu tog stroja na našim vježbama, kako bi student što brže, jednostavnije i efikasnije kroz studije volumena provjeravao i razvijao svoje ideje i koncepte.

Rezač vrućom žicom je stroj kojeg student može napraviti sam. I mi smo svoj prvi napravili dok smo još studirali, a u svakoj generaciji kojoj smo držali vježbe, našao se barem jedan student koji ga je napravio za sebe i ekipu. Uložiti takav dodatni napor je iznimno pohvalno, ali nitko se do sada nije pozabavio pravim problemom – zašto ih nema više među studentima . Razlog tomu je što svi malo čačkaju po internetu i sklepaju neku napravu koja na kraju ima pet kilograma i nezgrapnog je oblika pa ju nikako ne mogu spremit u torbu. Ovo me vraća u osnovnu školu kada smo za glazbeni morali nositi neki instrument za svirati; mogao si imati flautu, to nitko nije imao jer si za to trebao završit glazbenu školu, mogao si imati melodiku,  ali si za nju morao imati pluća ko slon, zato su sva normalna djeca imala male klavijature na baterije, ali ne i ja,  ja sam svakog petka vukao klavijaturu koja je bila široka koliko sam ja visok, kad bi se napokon dočepao glazbenog onda bi morao sjedit u zadnjem redu – blizu utičnice, jer je to čudo gutalo toliko struje da baterije nisu dolazile u obzir.  Kako su današnja djeca komotnija, a nastavnici blaži, zasad je normalno da oni nemaju taj alat na vježbama, nego uglavnom kasape stiropor nekim polutupim skalpelom. Kako bi došli tome na kraj odlučili smo preprojektirati taj alat da postane mobilniji.

Dakle, ovaj naš stroj je namijenjen prvenstveno studentima, a onda, naravno, i svim ostalim kreativcima, arhitektima i uredima koji uvide prednosti našeg stroja u odnosu na ostale strojeve na tržištu.

Pa krenimo onda redom:

STYROCUT 3 610mm x 265mm

najbolje što tržište nudi, u principu nema mane u pogledu performansi . Svaki ozbiljniji ured ima svoj primjerak OMA, Foster, SANAA, Njirić+, Studio UP… ono što studentu ne odgovara je cijena od 480EUR za osnovni model ili 695EUR sa raznim supercool dodacima.

Sljedeći i jedini koji postoji na domaćem tržištu je

PROXXON THERMOCUT  390mm x 280mm

Sve u svemu katastrofa, pogotovo u usporedbi s drugim alatima od proxxona koji izgledaju primamljivo i savršeno. Ovaj je cijeli rasklapan, plastičan i potpuno je nerazumljivo da si je takva tvrtka dozvolila ovakav kiks, valjda i nijemci nekada mogu pogriješiti, zbog svega navedenog cijena od 930kn  je neprihvatljiva.

I da sad ne nabrajamo ostale proizvode, koji uglavnom nisu dostupni na našem tržištu,odnosno zbog transporta, carine, ležarine i ostalih nameta njihova prednost (početna cijena) ubrzo nestane,

vratimo se na naš mali SIMPLECUT.

Kako i samo ime kaže to je jednostavan stroj, (po našem mišljenju) baš kakav treba jednom studentu arhitekture kroz njegov studij. Zamišljen je da ga student nosi sa sobom na vježbe, zato mora biti kompaktan, sklopiv, prenosiv i naravno dostupan cijenom.

SIMPLCUT je sve to, tanka ploča za rezanje u kojoj je novi sistem za hvatanje žice s gornje strane, osnovna je ali i ogromna razlika između ovog i ostalih strojeva – ona koja omogućuje da stroj bude prenosiv.  Zbog svoje male težine potrebno ga je stegom učvrstiti za radni stol. Stroj je opremljen elektronikom za reguliranje temperature žice, te  ventilatorom za raspršivanje para od stiropora i hlađenje žice za učinkovitije rezanje. Vodilica koje se pomoću dvije kvačice steže za ploču je nepomična što uz grafiku na samoj ploči omogućuje precizno rezanje bez previše mjerenja. Pomični stup omogućuje pozicioniranje +/- 15mm , a pokretna horizontalna šipka rezanje pod kutom i manjim od 45 stupnjeva, sve to omogućuje da se nakon pričvršćenja za stol lako namjesti vertikalnost žice.  Na ploči A4 formata moguće je izrezati elemente širine 15cm i visine 10cm.

Svi dijelovi stroja mogu se rastaviti i složiti u torbu i spremni su za gdje god vam je potreban.

Za sada je stroj u fazi alpha testiranja i nakon što vidimo kako se ponaša i mogu li se ukloniti neke potencijalne mane i problemi objavit ćemo potpunu dokumentaciju tako da i vi možete napraviti svoj simplecut, do tada s vremena na vrijeme svratite i vidite imali neka …slikovnica …možda.

  • Filed under: 20 15, eksperimenti, proizvodi