reSTol

← Natrag

U svakom podrumu, potkrovlju ili ostavi postoji uredno spremljena kutija keramičkih pločica u slučaju da mijenjate wc školjku iz podne u zidnu, jedan pak parketa viška koji je pradida postavio u novom stanu još 1903, a tek ona krasna bukova lajsna koju je stric donio iz njemačke kad toga nije bilo za kupit u nas, i mesingana poluoliva sa prozora na vikendici koju ste prodali prije 13 godina i još mnogo, mnogo toga.

Bilo kako bilo, tijekom života naše cijenjene nekretnine uglavnom punimo vrijednim i manje vrijednim stvarima. Ali kad netko kronično oboli od skupljalice, onda se dogodi da moramo i proširivat te nekretnine, pa makar pri tome zaobilazili zakonsku regulativu, sve kako bi te dragocjenosti spremili na sigurno. Ja i moja obitelj smo pravi primjer takvog stanja uma. Tako smo ovoga ljeta, dok smo vjerojatno posljednji put ljetovali na najboljoj vikendici na svitu, spasili okvir stola koji se raspao prije 20 godina i donijeli ga kući. Ali ovaj put s drugom namjerom. Pokušavajući se izliječit od naše bolesti, odlučili smo restlovima, koje tako vrijedno čuvamo, udahnuti novi život. Iz jedne pomoćne kućice, koja je udomila puno vrijednih komada sa zanimljivom poviješću, izvukli smo gore spomenute parkete, a iz garaže jedan komad osb ploče iz novije prošlosti koja je takvih dimenzija da ju je šteta bacit, ali ti je dosad uvijek bila prekratka ili preuska ili si na nju zaboravio ili tko zna što…. Sve to skupa smo odlučili spojiti u stol od restlova restol .

Prvo par tehničkih stvari. Jeste li znali da postoji lijevi i desni parket? Niste, je točan odgovor, osim ako ste u jednom trenu svog života odlučili da ćete sami postavljati parkete. Tada ste pokušavajući složit riblju kost rekli wtf jesam ja lud? što ovdje ne valja? Pa ste počeli uspoređivati parkete koji su tada već bili razbacani svuda oko vas, i onda shvatili da postoji lijevi i oni drugi, koji je skoro isti kao lijevi, koji se vjerojatno zove desni. To se i nama dogodilo.

E, kad smo to svladali, trebalo ga je samo pažljivo razvrstat u dvije grupe, znači, lijevu i desnu i krenut ljepit. Hm da, ali to bježi na sve strane, otvaraju se rupe, malo tuckaš s jedne strane, malo s druge…Ma biće to stari parket sav ukrivo, kako su to oni slagali? Vjerojatno kad se ušemiš nakon kvadrat, dva sve krene po loju. Ups, ali mi nemamo toliko kvadrata stola. E pa šta je tu je.

Ajme, ako ovo pročita neki parketar prasnut će od smijeha.

I sad kreće zabavni dio. Kad sve to staviš u stroj, namontiraš najluđe glodalo koje je tek stiglo iz Hong Konga (lowest price, free shipping), sakriješ se iza ugla (iako, ako se ovo glodalo odlomi, ni ab zid te neće spasiti) i pustiš da se izravna. A onda ispadne malo pre ravan. Kao i svaki drugi stol. Ne možeš na njega staviti ni ping pong lopticu, a da ne padne. Pa staviš drugo glodalo, napraviš udubinu i problem riješen. Još samo par sati brušenja, malo kita, još malo brušenja, malo ulja…i stol je gotov.

Ostalo je još 30tak kvadrata parketa, pa slijedi još par komada nečega. Šteta bi bilo sada stati kad smo odradili najteži prvi kvadrat.

  • Filed under: 20 15